Evolució - Els drets dels animals


Els territoris del món que més han desenvolupat la cultura democràtica, com ara Nova Zelanda, Austràlia, Irlanda i el Regne Unit, són els que es prenen més seriosament l’aplicació dels drets humans. Aquest pas important en l’evolució té com a conseqüència un augment de la sensibilitat humana cap al seu entorn, no només el seu entorn social, també el seu entorn natural, on conviuen animals i plantes. Com més sensibilitzada estigui la societat envers els animals, més veganitzada serà la seva alimentació. L’augment progressiu de persones que fan el pas cap a dietes plenament vegetals als països anglòfons s’ha d’entendre en el context de l’evolució humana cap a una societat on no tindrà sentit defensar la nostra llibertat sense defensar també la de la resta d’éssers vius.

James Aspey, activista australià

Aquesta evolució té exemples concrets, té molts noms i cognoms: la companyia Sea World ha aturat totes les seves actuacions d’orques arreu dels Estats Units. Les empreses Hellman i Ben and Jerry’s han començat a fabricar maionesa sense ou i gelats sense llet. Allà també, l’atleta Nate Díaz, el boxejador Tim Shieff i l’aixecador de peses Kendrick Farris s’han passat a la dieta vegetal. A Hollywood és més fàcil dir quin actor o actriu no són vegans que no pas dir quins altres, apart de Leonado di Caprio i Miley Cyrus, s’han passat a la dieta estrictament vegetal. L’interès pels drets dels animals i el veganisme han fet augmentar de manera sorprenent el número de conferències a les universitats i de restaurants vegans als Estats Units i al Regne Unit, on el guerrer ninja Tim Shieff i la culturista Crissi Carvalho inspiren milers de persones a Internet. A Austràlia, l’activista James Aspey va passar un any en silenci per conscienciar els humans sobre el fet que els animals tenen veu i no els escoltem i és l’autor d’un dels discursos més interessants sobre els drets dels animals que es troba a la xarxa.

Emily Moran, creadora de Bite Size Vegan

Mentre la indústria de productes càrnics i làctics s’entossudeix a controlar els mitjans de comunicació, els mitjans una mica més lliures, com ara YouTube, han pogut escampar el missatge sobre els beneficis que té la nostra salut i la del planeta si deixem de maltractar els animals als nostres escorxadors i als nostres patis. Blogs i canals de YouTube en llengua anglesa creats per joves activistes, pedagogs i metges com ara Plant Based News, Vegan Gains, Bite Size Vegan o NutritionFacts.org informen a milions de consumidors del que no informen la premsa i la televisió. Tot i així, cada cop més notícies, encara breus, apareixen a la premsa dels Estats Units, el Regne Unit, Austràlia i Israel informant de la progressiva davallada en el consum de carn i llet de vaca als seus països.



Richard Burgess, creador de Vegan Gains

Mentre això passa als països més avançats del món, mentre alguns d’aquests països, com Dinamarca, cobrarà una taxa als productes d’origen animal per ser la principal causa de contaminació del planeta en aquests moments, i mentre Finlàndia i Califòrnia comencen a oferir menús vegetals als seus alumnes més joves, estats com l’espanyol encara pretenen que els reconeguin des d’allà les matances públiques de toros com a patrimoni de la humanitat.
La feina que doctors com Michael Greger o Neal Barnard, o activistes com Gary Yourofsky, Emily Moral o el controvertit i irreverent canadenc Richard Burgess fan als seus respectius canals ha revolucionat el món anglòfon i fins i tot ha arribat a Israel, on uns activistes van traduir a l’hebreu el famós discurs de Yourofsky, convertint-lo en viral i, el que és millor, convertint milers d’israelians a la dieta vegana de la nit al dia. Hi ha experts que pensen, després de saber que el 20% de la població de Tel Aviv ja no menja carn, que Israel serà la primera nació vegana del món.

Mentre els mitjans segueixen oferint continguts fins i tot anti-vegans, la informació que passa de conciència en conciència mitjançant Internet és tan ràpida que cada cop més persones estan fent el canvi. Quan t’adones que el que menges no contribueix a l’escalfament del planeta, ni a la contaminació de l’aigua, ni a l’extinció de les espècies, ni a la mort dels oceans i que a sobre et fa anar ple d’energia tot el dia, dorms menys i millor i has oblidat el nom del teu metge de capçalera, quan t’adones que indirectament pagaves perquè un anònim degollés un porc, un pollastre o una vaca i que ara l’origen del teu menjar és un tros de terra en pau, només et pots sentir bé. I vols que tothom al teu voltant se senti tan bé com tu.

A casa nostra, la revolució vegetal està arribant, i també està arribant de la mà dels drets dels animals. A les darreres eleccions, la província espanyola que va obtenir més vots per al partit animalista PACMA fou Barcelona. La que va obtenir pitjors resultats fou Zamora. Casualment, el territori de la península que va prohibir els toros a les places i que ha d’acabar prohibint qualsevol tradició cultural on s’humilia animals és el territori amb més novetats pel que fa a l’alimentació vegana. L’alimentació vegana sovint ve acompanyada d’altres conceptes associats que són fruit de la reflexió que aquest canvi provoca de manera natural. Així doncs, els vegans sovint comprem productes de temporada, ecològics i locals, fet pel qual a Barcelona han aparegut desenes de botigues de nova generació. Aquestes botigues, de mida petita o mitjana, però sempre allunyades dels formats de les grans superfícies, ofereixen uns productes que fa pocs anys només es trobaven a botiques de dietètica o simplement no es trobaven o desconeixíem completament. Aquest augment de botigues de nova generació ha millorat lleugerament la qualitat del teixit comercial barceloní i ha creat un debat interessant entre consumidors que parlen sobre nous productes, noves maneres de menjar i de la importància de respectar l’entorn que ens possibilita la vida.

Botiga de queviures a Barcelona

La revolució està arribant per quedar-s'hi. Els supermercats no sobreviuen si no tenen racó bio. Les cooperatives alimentàries s’han estès pel Maresme i el Barcelonès. Els alumnes em pregunten a les aules, les botigueres em pregunten als mercats, els companys de la feina volen que els ensenyi a cuinar California Rolls. L’allau de petites notícies que parlen de canvi només acaba d'aterrar. La informació és a la nostra disposició per trobar respostes a les nostres preguntes. Però el més important és que ens fem preguntes. Us animo a que feu ús de les dades aportades en aquest article per informar-vos sobre veganisme i els seus beneficis. Per un país més lliure, hem d’estendre aquest dret natural a tots els éssers vius.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Crònica d'Andorra - Capítol 0: Destrucció o construcció

Evolució - La cultura democràtica

Companys de pis - Capítol 1: Nara